Rolle ve Ortalama Değer Teoremleri

Rolle ve ortalama değer teoremleri analizin önemli teoremlerindendir ve ileriki konularda karşılaşacağımız diğer bazı teoremlerin ispatında kullanılırlar.

Rolle Teoremi

Rolle teoremine göre, iki farklı noktada aynı değere sahip türevlenebilir bir fonksiyonda bu iki nokta arasında türevi sıfır olan en az bir nokta bulunur.

Rolle teoremi
Rolle teoremi

Rolle teoreminin tanımı aşağıdaki gibidir.

Aşağıdaki şekildeki fonksiyon \( x = c \) noktasında türevlenebilir olmadığı için Rolle teoremi koşulunu sağlamaz, dolayısıyla bu aralıkta türevi sıfır olan bir nokta bulunmaması teoreme aykırı bir durum oluşturmaz.

Rolle teoremi koşulunu sağlamayan fonksiyon
Rolle teoremi koşulunu sağlamayan fonksiyon

Ortalama Değer Teoremi

Ortalama değer teoremine göre, bir \( (a, b) \) aralığında türevi \( (a, f(a)) \) ve \( (b, f(b)) \) noktalarını birleştiren doğrunun eğimine eşit olan en az bir nokta bulunur. Bu iki noktayı birleştiren doğrunun eğimi aynı zamanda fonksiyonun bu aralıktaki ortalama değişim oranına eşittir.

Ortalama değer teoremi
Ortalama değer teoremi

Ortalama değer teoreminin tanımı aşağıdaki gibidir.

Bu teoreme Lagrange'ın ortalama değer teoremi de denir. Teoremin adındaki "ortalama" ifadesi fonksiyonun verilen aralıktaki "ortalama" değişim oranına işaret etmektedir.

Ortalama değer teoremi şu şekilde de ifade edilebilir: \( (a, b) \) aralığında anlık değişim oranı bu aralıktaki ortalama değişim oranına eşit olan en az bir nokta vardır. Örneğin, iki şehir arasında ortalama 90 km/saat hızla seyahat eden bir aracın anlık hızı yolculuk sırasında en az bir kez 90 km/saat olmak zorundadır.

İki teoremi karşılaştırdığımızda Rolle teoreminin ortalama değer teoreminin \( f(a) = f(b) \) koşulunu içeren özel bir durumu olduğunu ve ortalama değer teoreminin Rolle teoremini de kapsadığını söyleyebiliriz.

Her iki teorem de \( (a, b) \) aralığında verilen koşulları sağlayan en az bir \( x = c \) noktasının var olduğunu söyler, ancak bu noktanın konumunu vermez.

Ortalama değer teoreminden çıkarılabilecek üç sonuç aşağıdaki gibidir.

Sonuç 1: Sabit Fonksiyon

Bir sabit fonksiyonun türevinin sıfır olduğunu biliyoruz. Ortalama değer teoremine göre bunun karşıtı da doğrudur, yani belirli bir aralıkta türevi sıfır olan bir fonksiyon bu aralıkta sabit fonksiyondur.

Sonuç 2: Türevleri Eşit Fonksiyonlar

İki fonksiyonun belirli bir aralıkta türevleri birbirine eşitse bu iki fonksiyonun birbirinden farkı bir sabit sayıdır.

Ortalama değer teoremi (sonuç 2)
Ortalama değer teoremi (sonuç 2)

Sonuç 3: Artan/Azalan Fonksiyon

Türevi belirli bir aralıkta pozitif olan fonksiyonlar bu aralıkta kesin artan, negatif olan fonksiyonlar da kesin azalandır.

SORU 1:

\( h(x) = 2\abs{x - 4} \) fonksiyonu için \( (1, 5) \) aralığında ortalama değer teoremini sağlayan bir \( x = c \) noktası bulunup bulunmadığını inceleyin.

Çözümü Göster
SORU 2:

\( f(x) = \sqrt{x - 6} \) fonksiyonu için \( (10, 15) \) aralığında ortalama değer teoremini sağlayan \( x = c \) noktalarını bulunuz.

Çözümü Göster
SORU 3:

320 metre yükseklikten serbest bırakılan bir elma serbest düşüş yapıyor. Elmanın \( t \) saniye sonraki yüksekliğini veren fonksiyon aşağıdaki gibidir.

\( x(t) = 320 - 5t^2 \)

Buna göre aşağıdaki soruları cevaplayın.

(1) Elma kaç saniye sonra yere düşer?

(2) Yere düşene kadar geçen sürede elmanın ortalama hızı kaçtır?

(3) Elmanın yere düşerken anlık hızının ortalama hızına eşit olduğu anda elmanın yerden yüksekliği nedir?

Çözümü Göster
SORU 4:

\( f: (-\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2}) \to \mathbb{R} \) olmak üzere,

\( f(x) = \sec^2(x) - \tan^2(x) \)

Ortalama değer teoremi kullanılarak \( f \) fonksiyonunun tipi hakkında ne söylenebilir?

Çözümü Göster

« Önceki
Yüksek Dereceden Türev
Sonraki »
Lineerleştirme


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır