Diferansiyel Kavramı

\( f \) fonksiyonunun \( x \) noktasındaki diferansiyeli \( dy \) ya da \( df \) ile ifade edilir ve aşağıdaki formülle bulunur.

Bu formüldeki \( dx \) ifadesi \( x \) değişkeninin diferansiyelidir ve \( x \) değerindeki sonsuz küçüklükteki değişimi ifade eder (\( x \to x + dx \)). Matematikte sonsuz küçüklük, sıfıra tüm reel sayılardan daha yakın olan ama sıfır olmayan bir büyüklük olarak tanımlanabilir.

Diferansiyel
Diferansiyel

Fonksiyona \( x \) noktasında teğet olan doğru ve önceki bölümde gördüğümüz lineerleştirme yöntemi kullanılarak, bu değişim sonucunda \( x + dx \) noktasındaki yaklaşık fonksiyon değeri aşağıdaki formülle bulunur.

Bu formülü düzenlediğimizde \( dy \) diferansiyelinin lineerleştirme yöntemi ile bulunan yaklaşık değişim miktarına eşit olduğu görülür.

Buna göre \( dy \) diferansiyeli, \( y = f(x) \) fonksiyonunda \( x \) değişkeni sonsuz küçüklükte \( dx \) kadar değişim gösterdiğinde \( y \) değişkenindeki yaklaşık değişim olarak tanımlanabilir.

Aynı aralıkta fonksiyon değerinin gösterdiği gerçek değişime \( \Delta y \) diyelim.

\( dy \) diferansiyeli fonksiyon değerinde oluşan \( \Delta y \) miktarındaki gerçek değişimin yaklaşık değeridir ve \( dx \) sıfıra yaklaştıkça gerçek değişim değerine yaklaşır.

Diferansiyelin Özellikleri

Türev işlem kuralları benzer şekilde diferansiyel işlemine uygulanabilir.

Fonksiyonların türev kuralları kullanılarak diferansiyelleri bulunabilir.


« Önceki
Lineerleştirme
Sonraki »
Fonksiyon Grafikleri


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır