Trigonometrik İntegral Yöntemi

Bu bölümde trigonometrik fonksiyonlar arasındaki farklı cebirsel işlemler sonucunda oluşan ifadelerin integralini almak için kullanılabilecek bazı yöntemleri inceleyeceğiz.

Sinüs/Kosinüs Kuvvetlerinin Çarpımı

Aşağıdaki formdaki trigonometrik fonksiyonların integrali trigonometrik özdeşlikler ve değişken değiştirme yöntemi yardımıyla alınabilir.

Bu ifadelerin integralini almak için izlenecek yöntem üslerin tek ya da çift olmasına göre farklılık gösterir.

m tek, n çift sayı

\( m \) bir tek sayı, \( n \) de sıfır dahil bir çift sayı olduğu durumda izlenecek yöntemi bir örnek üzerinde gösterelim.

m çift, n tek sayı

\( m \) sıfır dahil bir çift sayı, \( n \) de bir tek sayı olduğu durumda, yukarıdaki yöntem sinüs - kosinüs fonksiyonları aralarında yer değiştirerek uygulanır.

m ve n tek sayı

\( m \) ve \( n \) birer tek sayı olduğu durumda yukarıdaki iki yöntemden herhangi biri uygulanabilir, ancak sinüs ifadesinin kuvveti daha küçük ise birinci yöntemin, kosinüs ifadesinin kuvveti daha küçük ise ikinci yöntemin kullanılması işlem kolaylığı sağlayacaktır.

m ve n çift sayı

\( m \) ve \( n \) sıfır dahil birer çift sayı olduğu durumda aşağıdaki iki özdeşlik kullanılarak ifadelerin derecesi düşürülür ve integrali alınabilir bir forma getirilir. İfade bir noktada yukarıdaki formlardan birine gelirse ilgili yöntem kullanılır.

Bu durumda izlenecek yöntemi bir örnek üzerinde gösterelim.

Tanjant/Sekant Kuvvetlerinin Çarpımı

Aşağıdaki formdaki trigonometrik fonksiyonların integrali trigonometrik özdeşlikler ve değişken değiştirme yöntemi yardımıyla alınabilir.

Bu ifadelerin integrali alınırken aşağıdaki trigonometrik özdeşlikler kullanılır. Bu formüllerin ispatı için trigonometrik özdeşlikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

\( m \) ve \( n \) değerlerinin iki farklı durumu için izlenecek yöntem aşağıdaki gibidir.

m tek, n sıfırdan büyük sayı

\( m \) bir tek sayı, \( n \) de sıfırdan büyük herhangi bir sayı olduğu durumda izlenecek yöntemi bir örnek üzerinde gösterelim.

m sıfırdan büyük, n çift sayı

\( m \) sıfırdan büyük herhangi bir sayı, \( n \) de sıfırdan büyük herhangi bir çift sayı olduğu durumda izlenecek yöntemi bir örnek üzerinde gösterelim.

Sinüs/Kosinüs Farklı Açılarının Çarpımı

Aşağıdaki formdaki trigonometrik fonksiyonların integrali trigonometrik özdeşlikler ve değişken değiştirme yöntemi yardımıyla alınabilir.

Bu ifadelerin integrali alınırken aşağıdaki trigonometrik ters dönüşüm formülleri kullanılır. Bu formüllerin ispatı için dönüşüm formülleri sayfasını inceleyebilirsiniz.

Bu ifadelerin integralini alırken izlenecek yöntemi bir örnek üzerinde gösterelim.

SORU 1:

\( \displaystyle\int \cos^5{x}\ dx \) integralinin sonucu nedir?

Çözümü Göster

« Önceki
Basit Kesirlere Ayırma Yöntemi
Sonraki »
Trigonometrik Değişken Değiştirme Yöntemi


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır