Belirli İntegral

Önceki bölümde bir \( [a, b] \) aralığını böldüğümüz alt aralık sayısını (\( n \)) artırarak, yani \( \Delta x_i \) aralıklarını daraltarak hesapladığımız Riemann toplamının (\( S_n \)) eğrinin altında kalan gerçek alan değerine (\( A \)) yaklaşmasını sağlayabileceğimizi gösterdik. Buna göre \( n \) sonsuza yaklaştıkça, yani aralıkların genişliği sıfıra yaklaştıkça hesapladığımız Riemann toplamının gerçek alan değerine eşit olacağını söyleyebiliriz.

Buna göre, Riemann toplamı formülünün \( n \) sonsuza giderkenki limitini aldığımızda elde edeceğimiz değer bize fonksiyonun grafiği ile \( x \) ekseni arasında kalan alanın gerçek değerini verir.

Yukarıda tanımını verdiğimiz limit tanımlı ise bu limit değerine \( f \) fonksiyonunun \( [a, b] \) aralığındaki Riemann integrali ya da belirli integrali denir ve aşağıdaki şekilde gösterilir.

Bu limit tanımlıysa fonksiyon bu aralıkta integrali alınabilir bir fonksiyondur.

Bu gösterimde \( \int \) ile ifade edilen integral işareti, kendisinden sonra gelen ifade ya da fonksiyonun integralinin alınacağını gösterir. Bu sembol integralin dayandığı Riemann toplamında kullandığımız toplama sembolü sebebiyle İngilizce'deki "sum" (toplam) kelimesinin ilk harfinden esinlenmiş bir semboldür.

\( dx \) ifadesi integral alma işleminin \( x \) değişkenine göre yapılacağını gösterir. Yapılan bu işleme de integral alma işlemi denir.

Yukarıdaki integral ifadesindeki \( \int \) sembolünün \( \sum \) sembolü ile ve \( dx \) ifadesinin \( \Delta x \) ifadesi ile benzerliğini dikkate alarak, integral işlemini \( [a, b] \) aralığını sonsuz sayıda aralığa böldüğümüzde oluşan ve her birinin genişliği sonsuz küçüklükte \( dx \) ve yüksekliği \( f(x) \) olan dikdörtgenlerin alanlarını toplama işlemi olarak düşünebiliriz.

İntegral işaretinin altında ve üstündeki \( a \) ve \( b \) sayıları integral işleminin sınırlarını, yani integralin alındığı değişkenin değer aralığını gösterir. İşaretin altındaki sayıya alt sınır, üstündeki sayıya üst sınır denir. Bu değerler aynı zamanda eğrinin altında kalan alanın hesaplanacağı aralığı temsil eder.

Bir integral işleminde fonksiyonun bağlı olduğu ve integralin alındığı değişken için herhangi bir harf seçilebilir. Buna göre aşağıdaki belirli integraller birbirine eşittir.

İntegrali hesaplanan fonksiyon \( [a, b] \) aralığında sürekli olduğu sürece, yukarıdaki limit değeri Riemann toplamında seçilen aralık genişlikleri ve \( x^* \) değerini belirlemek için kullanılan yöntemden (sol, sağ, orta nokta, alt ya da üst Riemann toplamı) bağımsız olur.

Önceki bölümde gördüğümüz üzere, belirli integral geometrik olarak integrali alınan fonksiyonun bu aralıkta \( x \) ekseni ile arasında kalan alana karşılık gelir.

Şimdi integralin limit tanımını kullanarak bir örnek yapalım.

Aynı örneği sol Riemann toplamı yöntemi ile hesaplayarak aynı sonucu bulup bulmayacağımızı kontrol edelim.

SORU 1:

\( f(x) = x^2 + 1 \) fonksiyonunun \( [1, 9] \) aralığındaki integral değerini, integralin limit tanımını ve sağ Riemann toplamı yöntemini kullanarak hesaplayın.

Çözümü Göster
SORU 2:

\( f(x) = x^2 + 1 \) fonksiyonunun \( [1, 9] \) aralığındaki integral değerini, integralin limit tanımını ve sol Riemann toplamı yöntemini kullanarak hesaplayın.

Çözümü Göster

Fonksiyonların İntegralinin Alınabilirliği

Bir fonksiyonun integralinin alınabilirliği genellikle türevlenebilirliğinden daha esnek bir koşuldur. Örneğin sürekli bir fonksiyon tüm tanım aralığında türevlenebilir olmak zorunda değildir (örnek: mutlak değer fonksiyonu), ama tüm sürekli fonksiyonların integrali tanımlıdır.

Aşağıdaki iki tip fonksiyonun \( [a, b] \) aralığında integrali alınabilirdir, bir diğer ifadeyle yukarıda tanımladığımız limit değeri seçilen aralık genişliğinden ve \( x^* \) değerini belirlemek için kullanılan yöntemden bağımsız olarak aynı sonucu verir.

  • Bu aralıkta sürekli olan fonksiyonlar
  • Bu aralıkta sonlu sayıda sıçrama süreksizliği olan parçalı fonksiyonlar

« Önceki
Alan Problemi
Sonraki »
Belirli İntegralin Özellikleri


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır