3 Boyutlu Koordinat Sisteminde Vektörler

Şu ana kadar gördüğümüz vektörler sadece \( x \) ve \( y \) bileşenleri olan iki boyutlu vektörlerdi. Bu bileşenlere üçüncü bir \( z \) bileşenin eklenmesiyle üç boyutlu vektörler elde edilir ve bu vektörler üç eksenli koordinat sisteminde gösterilir.

Üç Boyutlu Vektörlerin Sıralı Üçlü Gösterimi

Üç boyutlu vektörler, \( x \) ve \( y \) eksenlerine dik üçüncü bir \( z \) ekseninin eklenmesiyle elde edilen üç boyutlu koordinat sistemi kullanılarak gösterilebilir. Aşağıda örnek bir vektörün gösterimi verilmiştir.

Üç boyutlu vektörlerin sıralı üçlü gösterimi
Üç boyutlu vektörlerin sıralı üçlü gösterimi

Bu vektörün bir sıralı üçlü olarak gösterimi aşağıdaki gibidir. Bu gösterimde parantez içindeki bileşenler sırasıyla vektörün uç noktasının \( x \), \( y \) ve \( z \) koordinatlarını vermektedir.

Sıralı Üçlü Gösterimi ile İşlemler

Başlangıç noktaları orijin olan ve uç noktalarının koordinatları verilen iki vektörün toplamı olan vektör, vektörlerin \( x \), \( y \) ve \( z \) koordinatları kendi aralarında toplanarak bulunabilir.

İki vektör ve toplamları üç boyutlu koordinat sisteminde aşağıdaki şekilde gösterilebilir. Bu gösterimde kesikli çizgi ile gösterilen içteki prizmanın köşegeni kırmızı ile çizilmiş \( \vec{a} \) vektörüne, dıştaki prizmanın köşegeni siyah ile çizilmiş \( \vec{a} + \vec{b} \) vektörüne karşılık gelmektedir.

Üç boyutlu vektörlerin toplamı
Üç boyutlu vektörlerin toplamı

Sıralı üçlü gösterimi kullanılarak iki vektör arasında çıkarma işlemi de benzer şekilde yapılabilir.

Bir vektörün skaler bir büyüklükle çarpımında, vektörün her bir eksen için koordinatı skaler büyüklükle çarpılır.

Üç boyutlu iki vektörün nokta çarpımında, vektörlerin her bir eksen için koordinatlarının birbiriyle çarpımının toplamı alınır.

Üç Boyutlu Vektörlerin Bileşenleri Cinsinden Gösterimi

Üç boyutlu vektörleri bileşenleri cinsinden göstermek için öncelikle üçüncü bileşen için de bir birim vektör tanımlanmalıdır. Aşağıdaki şekilde, daha önce \( x \) ve \( y \) eksenleri için tanımladığımız \( \hat{i} \) ve \( \hat{j} \) birim vektörlerine ek olarak, \( z \) eksenine ait \( \hat{k} \) birim vektörü gösterilmiştir.

Üç boyutlu koordinat sisteminde birim vektörler
Üç boyutlu koordinat sisteminde birim vektörler

Bir \( \vec{a} \) vektörünün bileşenlerinin koordinat sisteminde gösterimi ve bileşenleri cinsinden yazılışı aşağıda gösterilmiştir. İki boyutlu vektörlerde olduğu gibi, üç boyutlu vektörler de her bir eksen için bileşenlerinin vektörel toplamına eşittir.

Üç boyutlu vektörlerin bileşenleri cinsinden gösterimi
Üç boyutlu vektörlerin bileşenleri cinsinden gösterimi

Bileşen Gösterimi ile İşlemler

Bileşenleri cinsinden yazılmış iki vektörün toplamı olan vektör, vektörlerin \( x \), \( y \) ve \( z \) bileşenleri toplanarak bulunabilir.

Üç boyutlu vektörlerin toplamı
Üç boyutlu vektörlerin toplamı

Vektörlerin bileşenleri cinsinden gösterimi kullanılarak iki vektör arasında çıkarma işlemi de benzer şekilde yapılabilir.

Bir vektörün skaler bir büyüklükle çarpımında, vektörün her bir bileşeni skaler büyüklükle çarpılır.

Üç boyutlu iki vektörün nokta çarpımında, vektörlerin her bir eksen için koordinatlarının birbiriyle çarpımının toplamı alınır.

Önceki bölümlerde iki vektörün vektörel çarpımını alırken çarpım vektörünün büyüklüğünü ve yönünü ayrı ayrı bulmuştuk. Üç boyutlu iki vektörün bileşenleri cinsinden yazılışlarının vektörel çarpımında ise çarpım vektörünün büyüklüğü ve yönü tek bir işlemle bulabiliriz.

n Boyutlu Vektörler

Görsel olarak ifade etmemiz mümkün olmasa da, üçten fazla boyuta sahip vektörler tanımlanabilir ve bu vektörler arasında işlemler yapılabilir. Burada bu vektörlerin tanımlanmasından ve işlem kurallarında kısaca bahsedeceğiz.

\( n \) boyutlu iki vektör aşağıdaki şekilde tanımlanır.

Bu iki vektör arasında toplama ve çıkarma işlemleri aşağıdaki şekilde gerçekleşir.

Bu iki vektör arasında skaler çarpma işlemi aşağıdaki şekilde gerçekleşir.


« Önceki
Bir Vektörün Bileşenleri
Sonraki »
Vektörlerin Açıları


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır