Bileşik Orantı

Aralarında doğru ve/veya ters orantı olan üç ya da daha fazla değişkenden oluşan orantılara bileşik orantı denir.

Önceki bölümlerde bir \( a \) sayısı ile doğru orantılı olduğu \( b \) sayısı arasındaki ilişkiyi aşağıdaki şekilde ifade etmiştik.

Benzer şekilde, \( a \) sayısı ile ters orantılı olduğu \( c \) sayısı arasındaki ilişkiyi de aşağıdaki şekilde yazmıştık.

Eğer bir \( a \) sayısı aynı anda \( b \) sayısı ile doğru, \( c \) sayısı ile ters orantılı ise bu üç sayı arasındaki ilişkiyi aşağıdaki şekilde yazabiliriz.

Bileşik orantı problemlerinin çözümünde en önemli adım, değişkenler arasındaki doğru/ters orantı ilişkilerini doğru belirlemektir. Bileşik orantıyı aşağıdaki gibi birkaç örnek üzerinden anlamaya çalışalım.

SORU 1:

Bir sabun fabrikası, 300 sabunu 1 makine ile 6 günde üretebiliyor. Buna göre, 2 makine ile 5 günde kaç sabun üretebilir?

Çözümü Göster
SORU 2:

30 kişinin günde 8 saat çalışarak 10 günde tamamlayabildiği bir işi, 20 kişinin 12 günde tamamlayabilmesi için günde kaç saat çalışması gerekir?

Çözümü Göster
SORU 3:

Özdeş 5 makine günde 24 saat çalıştırılmak kaydıyla 11 gün çalıştırılırsa \( m \) kalem üretmektedir. Buna göre, \( 3m \) kalem üretebilmek için günde 15 saat ve 12 gün çalıştırılmak kaydıyla \( x \) makine çalıştırılması gerekiyorsa \( x \) kaçtır?

Çözümü Göster
SORU 4:

Bir \( a \) değişkeni \( b \) değişkeninin karesi ile doğru, \( c \) değişkeninin karekökü ile ters orantılıdır.

\( b = 3 \) ve \( c = 4 \) olduğunda \( a = 9 \) olmaktadır.

Buna göre, \( b = 4 \) ve \( c = 16 \) olduğunda \( a \) kaç olur?

Çözümü Göster

« Önceki
Ters Orantı
Sonraki »
Ortalama


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır