Bir Sayının Çarpmaya Göre Tersi

Aritmetikte bir sayının çarpmaya göre tersini aşağıdaki şekilde tanımlamıştık.

Benzer bir tanımlamayı modüler aritmetikte aşağıdaki şekilde yapabiliriz.

Modüler aritmetikte bölme işlemini standart aritmetikte olduğu gibi \( x = \frac{1}{a} \) şeklinde yapamadığımız için, çarpmaya göre tersi bulmak için farklı yöntemler kullanmamız gerekir. Bu yöntemlerden biri, bir sayının çarpmaya göre tersini deneyerek bulmaktır.

Deneme Yöntemiyle Çarpmaya Göre Tersi Bulma

Örnek olarak 3 sayısının 7 modülünde çarpmaya göre tersini bulmaya çalışalım. Bunun için, 3'ü 7 modülündeki tüm kalanlarla sırayla çarpalım.

Sonuçlara baktığımızda \( 3 \cdot 5 \equiv 1 \pmod{7} \) olduğunu görüyoruz, dolayısıyla 3'ün 7 modülünde çarpmaya göre tersinin 5 olduğunu söyleyebiliriz.

Şimdi de 3'ü 5'in 7 modülünde denk olduğu diğer bazı sayılarla çarparak sonucun kaç olduğuna bakalım.

Görüyoruz ki, bir sayıyı belirli bir modüldeki çarpmaya göre tersinin denk olduğu diğer sayılarla çarptığımızda yine 1 sonucunu elde ediyoruz.

İkinci bir örnek olarak 4 sayısının 6 modülünde çarpmaya göre tersini bulmaya çalışalım.

Sonuçlara baktığımızda, 4'ün hiçbir sayı ile çarpımının 1'e denk olmadığını görüyoruz, buna göre 4'ün 6 modülünde çarpmaya göre tersinin olmadığı sonucuna varabiliriz.

Bu doğrultuda bir sayının çarpmaya göre tersi ile ilgili şu çıkarımlarda bulunabiliriz.

  • Modüler aritmetikte bir \( a \) sayısının \( n \) modülünde çarpmaya göre tersi, o sayı ile çarpımı \( n \) modülünde 1'e denk olan sayıdır.
  • Her sayının \( n \) modülünde çarpmaya göre tersi olmayabilir.
  • Bir \( a \) sayısının \( n \) modülünde çarpmaya göre tersi varsa sadece bir tanedir.
  • \( a \) sayısının \( n \) modülünde çarpmaya göre tersi \( x \) ise \( n \) modülünde \( a \)'nın denk olduğu herhangi bir sayı ile \( x \)'in denk olduğu herhangi bir sayının çarpımı da yine 1 sonucunu verir.
  • 0 tüm modüllerde 0'a eşit olduğu ve diğer bir sayıyla çarpımı yine 0 olduğu için, hiçbir modülde çarpmaya göre tersi yoktur.

Bir Sayının Çarpmaya Göre Tersi Olma Koşulu

Kural olarak, bir \( a \) sayısının \( n \) modülünde çarpmaya göre tersi ancak ve ancak \( a \) ve \( n \) sayıları aralarında asalsa vardır. Buna göre, \( n \) modülünde sadece \( n \) ile aralarında asal olan sayıların çarpmaya göre tersi vardır, \( n \) ile aralarında asal olmayan sayıların çarpmaya göre tersi yoktur.

\( 3 \) ve \( 7 \) aralarında asal oldukları için \( 3 \)'ün \( 7 \) modülünde çarpmaya göre tersi olmalıdır, nitekim yukarıda verdiğimiz birinci örnekte \( 3 \)'ün \( 7 \) modülünde tersini \( 5 \) olarak bulmuştuk.

\( 4 \) ve \( 6 \) aralarında asal olmadığı için \( 4 \)'ün \( 6 \) modülünde çarpmaya göre tersi olmamalıdır, nitekim yukarıda verdiğimiz ikinci örnekte \( 4 \)'ün \( 6 \) modülünde tersinin olmadığını görmüştük.

Buna göre, örneğin \( 8 \) modülünde çarpmaya göre tersi olan sayıları \( 8 \) ile aralarında asal olan sayılar kümesi olarak aşağıdaki şekilde tanımlayabiliriz.

Aşağıdaki \( 8 \) modülü için çarpma tablosunu incelediğimizde, sadece \( 8 \) ile aralarında asal olan sayıların diğer bir sayı ile çarpımının \( 1 \) sonucunu verdiğini, diğer sayıların ise vermediğini görebiliriz.

8 modülünde sayıların çarpmaya göre tersleri
8 modülünde sayıların çarpmaya göre tersleri

Fermat'ın Küçük Teoremi

İşlem yaptığımız modül bir asal sayı ise ve \( a \) ve \( n \) sayıları aralarında asalsa bir sayının çarpmaya göre tersini bulmakta kullanabileceğimiz yöntemlerden biri Fermat'ın küçük teoremi'dir.

\( a \) ve \( n \) sayıları aralarında asal ise Fermat'ın küçük teoremini çarpmanın tersi problemine uygulayarak bir sayının \( n \) modülünde çarpmaya göre tersini aşağıdaki ifadeyle bulabiliriz.

Doğrusal Denklik

Aşağıdaki gibi bir denklemi sağlayan \( x \) değerini bulmak için, \( a \)'nın \( n \) modülündeki çarpmaya göre tersini kullanabiliriz.

Eğer \( a \) ve \( n \) sayıları aralarında asal ise yani \( a \)'nın \( n \) modülünde çarpmaya göre tersi varsa bu doğrusal denkliğin tek çözümü vardır ve bu çözümü yukarıdaki \( x \) için denkliği çözerek bulabiliriz.


« Önceki
Modüler Aritmetikte İşlemler
Ana Sayfa »
Konu Tamamlandı!


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır