Polinom Eşitsizlikleri

Eşitsizliğin her iki tarafı da birer polinom olan eşitsizliklere polinom eşitsizliği denir. Diğer eşitsizliklerde olduğu gibi polinom eşitsizliklerinde de \( \lt \), \( \le \), \( \gt \), \( \ge \) sembollerinden herhangi biri kullanılabilir.

Bu bölümde terimleri eşitsizliğin aynı tarafında toplanmış ve tüm çarpanlarına ayrılmış polinomlarla eşitsizlikleri inceleyeceğiz. Bu formda olmayan eşitsizlikler çarpanlara ayırma bölümünde incelediğimiz yöntemler kullanılarak bu forma getirilebilir.

Polinom eşitsizliklerinin çözüm kümesi test değeri vererek, grafik yöntemi ile ve işaret tablosu yardımıyla olmak üzere üç yöntemle bulunabilir.

Test Değeri ile Çözüm

Bu yöntemde polinom ifadesinin her bir çarpanını sıfır yapan kritik noktalar bulunur ve bu noktaların oluşturduğu aralıkların her birinden seçilen birer test değeri polinom ifadesinde yerine konarak ifadenin ilgili aralıktaki işareti bulunur.

Polinom fonksiyonları tüm reel sayılarda sürekli olduğu için, iki kök değeri arasındaki her noktada aynı işarete sahiptir, dolayısıyla belirli bir aralıkta seçeceğimiz test değeri için polinomun işareti aralıktaki tüm noktalar için aynı olur.

Polinom eşitsizliklerinin test değeri kullanarak çözümü aşağıda bahsedeceğimiz diğer iki yönteme göre daha çok (ve kimi zaman kesirlerle) işlem gerektirebileceği için öncelikli olarak tercih edilmesi gereken yöntem değildir.

Grafik ile Çözüm

Çarpanlarına ayrılmış bir polinomun grafiği birkaç temel davranış dikkate alındığında genel hatlarıyla çizilebilir.

  • Eğrinin \( x \) eksenini kestiği noktaların apsis değerleri her bir çarpanı sıfır yapan reel sayı değerlerdir.
  • Eğrinin \( y \) eksenini kestiği noktanın ordinat değeri polinomun sabit terimine eşittir.
  • Eğrinin \( x \) pozitif ve negatif sonsuza giderkenki davranışı polinomun derecesine ve başkatsayısına göre dört şekilde olabilir.
    • Derece tek sayı ve başkatsayı pozitif: \( x \) artarken \( y \) negatif sonsuzdan gelir ve pozitif sonsuza gider. Eğri \( x \) eksenini en az bir noktada keser.
    • Derece çift sayı ve başkatsayı pozitif: \( x \) artarken \( y \) pozitif sonsuzdan gelir ve pozitif sonsuza gider. Eğri \( x \) eksenini kesebilir ya da kesmeyebilir.
    • Derece tek sayı ve başkatsayı negatif: \( x \) artarken \( y \) pozitif sonsuzdan gelir ve negatif sonsuza gider. Eğri \( x \) eksenini en az bir noktada keser.
    • Derece çift sayı ve başkatsayı negatif: \( x \) artarken \( y \) negatif sonsuzdan gelir ve negatif sonsuza gider. Eğri \( x \) eksenini kesebilir ya da kesmeyebilir.
  • Eğrinin \( x \) eksenini kestiği bir noktadaki davranışı iki şekilde olabilir.
    • Tek katlı kök: Bir çarpanın üssü tek sayı ise eğri \( x \) eksenini bu noktada keser ve eksenin öteki tarafına geçer.
    • Çift katlı kök: Bir çarpanın üssü çift sayı ise eğri \( x \) eksenini teğet keser ve eksenin öteki tarafına geçmeden geri döner.

Bu yöntemi yukarıda kullandığımız örneğe uygulayalım.

İşaret Tablosu ile Çözüm

Polinom eşitsizliklerinin çözüm kümesi, ikinci dereceden eşitsizliklerin çözümüne benzer şekilde bir işaret tablosu yardımıyla da bulunabilir.

Bu yöntemi yukarıda kullandığımız örneğe uygulayalım.

SORU 1:

\( x^4 \lt 4x^2 + 12 \) eşitsizliğinin çözüm kümesi nedir?

Çözümü Göster
SORU 2:

\( x^5 - 179x^3 + 1690x \) ifadesini negatif yapan kaç farklı pozitif \( x \) tam sayı değeri vardır?

Çözümü Göster
SORU 3:

\( \sqrt{x - 1} \cdot (x^2 - 3x - 10) = 0 \) ifadesinin kaç tane reel sayı kökü vardır?

Çözümü Göster
SORU 4:

\( (x + 4)(2^x - 8)(5^{-x} - 1) \lt 0 \) eşitsizliğinin çözüm kümesini bulunuz.

Çözümü Göster

« Önceki
İkinci Dereceden Eşitsizlikler
Sonraki »
Rasyonel Eşitsizlikler


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır